Főmenü

Aktuális

 

 

 

FacebookA sóterápia története

 

altMár a középkorban is ismert volt, hogy a sóbarlangok levegőjében csökkennek a tüdőbetegségek tünetei, gyorsabb a gyógyulás.
Európában a sóterápia a XIX. században vált népszerűvé. A lengyel só iparosok észrevették, hogy a sóbányákban dolgozók közül senki sem szenved olyan tüdőbántalmaktól, mint pld. tüdőgyulladás és asztma. Ekkor hozták létre az első földalatti sóterápiás  kezelőcentrumot a Lengyelországi Wieliczkában, a légzőszervi betegségek - különösen az asztma kezelésére.
A só gyógyító erejét a II. világháború végén is megfigyelték, az óvóhelyként használt sóbányákban.
Nem sokkal ezután asztmatikus szanatóriumokat nyitottak meg németországi, svájci, bulgáriai és jugoszláviai természetes sóbarlangokban.

Ma már orvosilag is igazolt tény, hogy a sótarápia egy természetes gyógymód az allergia, az asztma, az arc- és homloküreg gyulladás, az alsó- és felsőlégúti megbetegedések kezelésében, mivel a só csökkenti a gyulladást, fertőtleníti a légutak mikroflóráját, megsemmisíti a betegségeket okozó mikroorganizmusokat, elvezeti a hörgők váladékát. Bőrbetegségek, mint az ekcéma, pikkelysömör, kiváló ellenszere. Mindemellett az általános immunításunk is erősödik a sós levegő hatásátra.

Mivel a rendszeres tengerparti séta és fürdőzés, illetve a közeli országok sóbányáinak gyakori látogatása csak kevesek számára érhető el, a sóbányákéval közel azonos klíma mesterséges létrehozásával és telepítésével e szelíd gyógymód iránt nem csak a légzőszervi betegek, hanem betegségmegelőző, immunrendszer erősítő, ellazító és nyugtató hatása miatt az egészséges emberek érdeklődését is fel kívánjuk kelteni.

A sóterápia élettani hatásai:

A sószoba levegőjének minősége közel azonos a sóbányákéval, a levegőben lévő só részecskék belélegzése elősegítik a hörgők tisztulását és csökkentik a nyálkahártya gyulladását. Nagyfokú váladékoldó hatása miatt erőteljes öntisztulási folyamat indul el.


A sószobában a magas só koncentrációnak köszönhetően, magas negatív ion túlsúly jellemző. A mikroorganizmusok száma jelentősen lecsökken ily módon a levegő lényegesen tisztább, allergén anyagokban szegényebb lesz.

A száraz sóterápia és ionizáció jelentősége abban nyilvánul meg, hogy a sót nem párologtatjuk, nem kötjük vízhez, így légzés közben nem tapad a nyálkahártyára a felső légutakban, és nincs plusz nyáktermelés. A nyálkahártyával ellentétes iontöltésnek és részecske méretnek köszönhetően biztosítva van a hatóanyag szabad útja egészen a legkisebb hörgőcskékig, kivédve ezzel a korábban ismert nedves terápiák hátrányait.

A só generátor, só aeroszol mikro-részecskéket (2-5 mikron közötti méretű) állít elő. A részecskék nagy mozgási energiával hatnak, ami által fokozódik a gyógyulási folyamat.

Az aktivált mikro-részecskék élettartama nagyon rövid, ezért rendkívüli jelentőséggel bír a só aeroszol generátor által termelt só részecskék megszakításmentes, (non-stop rendszer) beporlasztása.

Iiris típusú só generátorok garantálják, hogy a terápián résztvevő betegek folyamatosan beporlasztott sót lélegezzenek be.


alt
 

A SÓSZOBA jellemzői:

    * Hőmérséklet 20-22 C°

    * Páratartalom 45-55%
    * Aszeptikus környezet
    * Nagy koncentrációjú negatív ion túlsúly
    * Egészségmegőrzés, kondíció és erőnlét növelése / fejlesztése
    * Kellemes légkör

A só aeroszol-koncentrációját az Iiris só szobákban 1,5 - 17 mg/m3 állíthatják be.

A sóterápiák közül a száraz, non-stop beporlasztásos sóterápia ma a legkorszerübb és a leghatékonyabb, mert az általa előállított sópor szemcsék olyan kicsik, hogy a tüdő legtávolabbi hörgőcskéibe is eljutnak. A só hatására feloldódnak a nyálkahártyára letapadt szennyeződések, a váladékkal együtt kitisztulnak a szervezetből,és megszűnik a gyulladás.

 

A só fertőtleníti is a levegőt, jelentősen csökken az abban fellelhető baktériumok, vírusok mennyisége, ezért nem kell attól tartani, hogy további betegségeket kapunk el a sóterápia alatt.
 

Sószobánkat ajánljuk betegség megelőzésre, betegségek kezelésére és relaxációra egyaránt.

 
alt